La comunitat de QuantumCAT es reuneix a la conferència BIST
La comunitat QuantumCAT es va reunir a principis de novembre a la Conferència BIST a la Pedrera, organitzada per l’Institut de Ciència i Tecnologia de Barcelona
L’esdeveniment d’aquest any “Tecnologies quàntiques: present i futur“, va tenir lloc el 3 de novembre, amb altres sessions satèl·lits que es van desenvolupar els dies 2, 4, 5 i 16 de novembre. Alba Cervera, investigadora del Barcelona Supercomputing Center, va presentar aquest esdeveniment. Gabby Silberman, director de BIST, va donar la benvinguda i va destacar en el seu discurs els premis i guardons que han obtingut els investigadors del BIST, resumint els resultats científics dels darrers anys.
La inauguració de l’esdeveniment va anar a càrrec de l’Ignacio Cirac, director i Membre Científic de l’Institut Max Planck d’Òptica Quàntica. Cirac va descriure els avenços en les tecnologies quàntiques i va explorar l’estat actual de la ciència, esmentant principals iniciatives i programes en tecnologies quàntiques en l’àmbit nacional i internacional.
El primer panell, presentat per la prof. de la Universitat Autònoma de Barcelona Veronica Aufhinger. Andreas Winter, professor ICREA de la Universitat Autònoma de Barcelona i investigador del projecte Shannon, i Valerio Pruneri, professor ICREA a l’ICFO, van discutir sobre diversos aspectes de les comunicacions quàntiques. A la seva xerrada, Winters va començar presentant el concepte de cúbits, bits quàntics i els conceptes bàsics de la física quàntica. Després, Winter i Pruneri van parlar sobre alguns dels temes candents a les comunicacions quàntiques, com la criptografia quàntica i el seu ús potencial per resoldre problemes de la vida quotidiana.
Al segon panell, Anna Sanpera, Prof. ICREA de la Universitat Autònoma de Barcelona i Leticia Tarruell, líder de grup a l’ICFO, van debatre sobre la simulació quàntica. La moderadora Veronica Aufhinger i les dues investigadores també formen part del projecte QUASI-CAT. A les xerrades, Sanpera va remarcar que la col·laboració entre institucions és fonamental per al desenvolupament de la investigació avançada, i Tarruell va explicar la part experimental de la simulació quàntica. El públic va preguntar a les panelistes sobre els aspectes tècnics de fer aquestes simulacions i les possibilitats que ofereixen els simuladors quàntics, que Sanpera va afirmar són infinites i difícils de preveure.
El tercer panell es va centrar en la computació quàntica i va reunir Artur García-Sáez, investigador del Barcelona Supercomputing Center i del projecte OpenQPU i Pol Forn-Díaz, líder de grup de l’IFAE. García-Sáez va destacar la importància de les col·laboracions entre els diferents grups en diverses institucions, posant QuantumCat com a exemple. Després van parlar sobre l’aprenentatge automàtic i la computació quàntica. García-Sáez va dir que hi ha marge perquè les tècniques d’IA treballin conjuntament amb els ordinadors quàntics per millorar alguns dels problemes actuals, com ara la correcció d’errors.
El quart panell es va centrar en la detecció quàntica. Morgan Mitchell, professor ICREA a l’ICFO i coordinador de QuantumCAT, va començar presentant el concepte de detecció i metrologia i explicant com tots dos estan integrats en els dispositius que fem servir diàriament, com els telèfons mòbils. Mario Martínez, investigador ICREA de l’IFAE, va complementar la discussió sobre detecció esmentant els aspectes quàntics de la física d’ones gravitacionals. Al panell final, Jordi Arbiol i Sara Martí, investigadors de l’ICN2, van debatre sobre les infraestructures quàntiques existents a Catalunya.
La sessió de la tarda es va centrar en la indústria quàntica i va comptar amb membres convidats de diverses empreses i empreses derivades, tres dels quals són socis de QuantumCAT, per debatre sobre les aplicacions quàntiques. Marta Pascual de Qilimanjaro, el CEO de Quside Carlos Abellán i Sebastián Etcheverry, CEO de Luxquanta, van participar en la xerrada juntament amb Rami Barends del Julich Research Center i Thomas Strohm, investigador sènior de Bosch. Pascual va brindar una descripció general del treball que estan fent a la start-up, Abellán va explicar com és passar de la investigació a la indústria i finalment, Etcheverry va explicar com va ser el procés de crear una empresa des d’un centre de recerca. Després de la sessió, hi va haver una taula rodona on l’audiència va tenir l’oportunitat de preguntar sobre temes com ara la propietat intel·lectual, el valor de mercat dels productes o com iniciar el procés de venda.
L’esdeveniment va tancar amb Spiros Michalakis, físic matemàtic de Caltech i consultor de ciència del cinema, que va fer un discurs sobre tecnologies quàntiques i cinema.