14 març, 2022

Les tecnologies quàntiques aterren al Mobile World Congress

El European Quantum Space, organitzat pel programa bandera de la Comissió Europea Quantum Flagship, va mostrar els avenços recents en tecnologies quàntiques i la seva evolució cap a productes i serveis tangibles per al mercat de les telecomunicacions a la conferència mòbil més gran del món.

El Mobile World Congress 2022 (MWC) va acollir, del 28 de febrer passat al 3 de març, l’espai quàntic europeu “The European Quantum Space”, dedicat a mostrar la innovació i el desenvolupament en tecnologies quàntiques impulsades per Europa. L’espai va exhibir els últims èxits i avenços en el camp de les tecnologies quàntiques en tres àrees principals d’interès per a l’audiència de telecomunicacions, el nucli per a l’ecosistema mòbil que reuneix el MWC: el programa europeu, iniciatives regionals i empreses emergents de comunicació i computació quàntica.

Al llarg de quatre intenses jornades, i amb una assistència global estimada de més de 60.000 persones, molts dels assistents que es van acostar a l’estand ho van fer conscients que la irrupció de les tecnologies quàntiques i les aplicacions configuraran el futur de la nostra societat. A més, molts estudiants de postgrau i màster van preguntar sobre possibles oportunitats laborals i desenvolupament professional dins del camp.

L’estand també va rebre diverses visites institucionals: representants de l’Agència per a la Competitivitat Empresarial de la Generalitat de Catalunya; el ministre de Transports i Comunicacions de Finlàndia; representants de la Delegació d’Alberta, Canadà; representants del Consolat Americà a Barcelona; i Consellers Comercials de la Delegació de Dinamarca de la Comissió Europea, entre d’altres.

Representació de l’ecosistema QuantumCAT

Els investigadors Hugues de Riedmatten (líder de grup a l’ICFO), Xavier Jordán (Oficina de Gestió de la Innovació a i2Cat), Valerio Pruneri (líder de grup a l’ICFO), Antonio Acín (líder de grup a l’ICFO), Álvaro Cuevas (investigador postdoctoral a l’ICFO) i Jordi Pérez Guijarro (estudiant de doctorat a la UPC) van representar la investigació desenvolupada a QuantumCAT en comunicació quàntica. Les aplicacions de la detecció quàntica van estar representades per Gianvito Lucivero (investigador postdoctoral de l’ICFO), mentre Artur García-Saéz (investigador del BSC) va representar els projectes en computació quàntica. Finalment, Bruno Juliá-Díaz (Professor de la Universitat de Barcelona) i Maciej Lewenstein (líder de grup a l’ICFO) van representar el camp de la simulació quàntica.

A l’estand també hi van ser presents tres empreses emergents sòcies de la iniciativa QuantumCAT. Qilimanjaro Quantum Tech, LuxQuanta i Quside van mostrar al seu estand els últims productes i dispositius desenvolupats, en un espai dedicat a conèixer i conversar amb altres assistents.

El present i el futur de les tecnologies quàntiques, a debat

Dimarts, Valerio Pruneri, líder de grup a l’ICFO, i Vanesa Díaz, Business Developer Manager de LuxQuanta, van participar al panell “Perspectives de la Computació Quàntica i la Ciberseguretat”, juntament amb el Director Associat del BSC, Pep Martorell i el Director de l’ICFO, Lluís Torner. La sessió va estar organitzada per Mobile World Capital i moderada per Oscar Pallarols, director Global Comercial de Cellnex.

A la tarda, Vanesa Díaz també va participar al panell “Quantum Technologies”, organitzat en el marc del programa “Tecnologies de frontera”. Díaz, juntament amb Ilana Wisby, CEO d’Oxford Quantum Circuits, i Enrique Lizaso, fundador i soci director de Multiverse Computing, van discutir l’estat actual i les perspectives de futur de les tecnologies quàntiques.

Dijous, el cofundador i CEO de Quside, Carlos Abellán, es va unir a la sessió “Quin és el pla de joc per a la computació quàntica?” que va aprofundir en els beneficis tangibles de la computació quàntica i la disrupció sense precedents que portarà a múltiples sectors.

Al següent enllaç es poden veure les imatges d’aquests emocionants quatre dies plens de noves i esperades interaccions i converses en persona.