Simulació Quàntica
Solucions innovadores a la intel·ligència artificial i a la química quàntica.
Coordinador
Alessio Celi
ProjectesSimulació QuànticaQuasi-CAT
Simuladors quàntics d’àtoms freds a Catalunya
La missió d’QUASI-CAT (cold atom QUAntumSImulators in Catalonia) és impulsar el desenvolupament tecnològic dels simuladors quàntics perquè en els propers anys puguin sortir dels laboratoris i esdevenir una eina a disposició de la indústria i de la societat. Simultàniament, pretenem fomentar el desenvolupament d’una comunitat d’usuaris dels simuladors quàntics. El nostre propòsit és identificar els problemes per resoldre, desenvolupar el millor mètode per aconseguir-ho amb un simulador quàntic, i concebre un prototip optimitzat de simulador quàntic que pugui ser validat i estandarditzat.
Coordinador
Alessio Celi és professor adjunt de el Departament de Física de la UAB des 2019. Va obtenir el seu PhD a la Universitat de Milà el 2004. Posteriorment, va fer una estada de post doctorat a KU Leuven (2004-2005), va ser investigador Juan de la Cierva (2006-2008) i post doctorat (2009-2010) a la UB. També va ser Research Fellow a l’ICFO (2011-2017) i Sènior Postdoc a la Universitat d’Innsbruck (2018). Ha aplicat la seva experiència original en supergravetat / teoria de cordes a les tecnologies quàntiques a l’proposar: (i) eines noves per a la simulació quàntica basades en idees HEP (xarxes sintètiques) i (ii) Mètodes eficients per simular la gravetat i LGT amb àtoms ultrafreds.
Participants
Leticia Tarruell és cap de el grup experimental de gasos quàntics ultrafreds a l’ICFO des del 2013. Va obtenir el seu PhD en l’ENS de París el 2008, ha realitzat estada post doctoral a l’ETH de Zuric (2008-2012) i ha estat investigadora a l’Institut d’ Optique de Bordeaux-CNRS (2012-2013). És una experta en simulació quàntica experimental amb gasos d’àtoms ultra-freds, particularment amb barreges bosòniques i fermions en xarxes òptiques. Ha rebut el premi Investigador Novell en Física Experimental de la Reial Societat Espanyola de Física en 2015.
Antonio Acín és professor ICREA i cap del grup de Teoria de la Informació Quàntica a l’ICFO des del 2008. Va obtenir el seu PhD a la Universitat de Barcelona el 2001, després va realitzar dos anys de post doctorat a la Universitat de Ginebra, i al 2003 es va incorporar a l’ICFO. La seva recerca es centra principalment en nous protocols d’informació quàntica, amb èmfasi en aplicacions criptogràfiques i en mètodes per caracteritzar les correlacions quàntiques. El Dr. Acín ha estat guardonat amb quatre beques de l’European Research Council: Starting (2008-13), Proof of Concept (2012-13), Consolidator (2014-19) i Advanced (2020-24) i ocupa la Càtedra AXA a Quantum Information Science.
Maciej Lewenstein és professor ICREA i cap del grup de recerca de teoria quàntica òptica a l’ICFO des del 2005. Va obtenir el seu PhD a la Universitat d’Essen el 1983 per després realitzar estades post doctorals a la Universitat d’Essen i a Harvard fins al 1995, quan va passar a ser membre facultatiu de Centre de l’Energie Atomique (1995-1998) i de la Leibniz Universität (1998-2005). És expert en física teòrica (física atòmica i molecular, òptica quàntica, física ultraràpida i làser, física de matèria condensada, física estadística, física matemàtica), ciència de la informació quàntica, física teòrica per bio-ciències i ciències socials.
Darrick Chang és professor ICREA des 2018 i cap del grup de nanofotònica quàntica teòrica a l’ICFO des del 2011. Va obtenir el seu PhD a la Universitat de Harvard el 2008 i posteriorment va realitzar una estada post doctoral a Caltech (2008-2011). La seva investigació és en les àrees d’òptica quàntica i física atòmica, nanofotònica, optomecánica i materials 2D. Entre d’altres reconeixements, ha estat guardonat amb una ERC Starting Grant el 2015.
Verònica Ahufinger és professora associada de el Departament de Física de la UAB des de 2010. Va obtenir el seu PhD a la UAB el 2002, per després traslladar-se com a becària Marie Curie durant dos anys a la Leibniz Universität. Entre 2005 i 2010 va ser investigadora ICREA, entre 2011 i 2014 ha estat coordinadora acadèmica de la llicenciatura en Física i de les dobles titulacions de Física + Matemàtiques i Física + Química a la UAB i entre 2014 i 2016 va ser vice-degana de la Facultat de Ciències de la mateixa universitat. També ha estat col·laboradora científica de l’Agència Estatal d’Investigació entre 2016 i 2018. En els últims anys, ha treballat en el control dels graus externs de llibertat de les ones de matèria i en l’ús d’àtoms ultra-freds en xarxes òptiques com simuladors quàntics.
Jordi Mompart és professor associat de la UAB des del 2004. Actualment, també és coordinador del programa de doctorat de Física de la UAB, i coordinador UAB d’el Màster en Fotònica i de el màster EUROPHOTONICS. Va obtenir el seu PhD a la UAB el 1999. Després d’una estada post doctoral com a becari Marie Curie a la Leibniz Universität (2001-2002), es va convertir en professor titular de la UAB. Els seus interessos de recerca van des de la física del làser, la refracció cònica i l’òptica quàntica fins als àtoms freds i la informació quàntica.
Anna Sanpera és professora ICREA i professora de el Departament de Física de la UAB des del 2005. Va obtenir el seu PhD a la UAB el 1992. Ha realitzat estades de post doctorat a la Universitat d’Oxford (1993-1996), al Centre de l’Energie Atomique (1996-1998) i el 1998 va ser assignada Research Fellow a la Leibniz Universität fins a 2005. Els seus interessos de recerca són bastant interdisciplinaris i van des de la teoria de la informació quàntica fins als gasos quàntics i la matèria condensada. Actualment treballa en la interfície entre la informació quàntica i la matèria condensada, tenint col·laboracions estables amb diferents grups de recerca tant a nivell nacional com internacional.
Bruno Julià-Díaz és professor agregat al Departament de Física Quàntica i Astrofísica de la UB des del 2017. Va obtenir el seu PhD a la Universitat de Salamanca en 2003, havent realitzat posteriorment diverses estades de postdoctorat a la Universitat de Hèlsinki (2003-2004), el Centre de l’Energie Atomique (2004-2005) i la Universitat de Pittsburgh (2005). Ha estat investigador Juan de la Cierva (2006-2009) a l’ICFO i investigador Ramon i Cajal (2012-2017) a la UB. La seva recerca inclou des física nuclear i de hadrons a gasos ultra-freds i física de multi-cossos quàntics.
Jordi Boronat és catedràtic a la Facultat d’Informàtica de Barcelona de la UPC, coordinador del màster en Enginyeria Física i des del 2019 director del departament de Física. Va obtenir el seu PhD a la Universitat de Barcelona el 1991 i el 1993 es va incorporar a la UPC, on ha ocupat diverses posicions. Lidera el grup Barcelona Quantum Monte Carlo (BQMC) (bqmc.upc.edu) i va posar en marxa al costat de Dr. Joaquim Casulleras, de la mateixa Departament, una nova línia d’investigació sobre la simulació numèrica de fluids i sòlids quàntics. L’objectiu prioritari del grup és la millora de les eines de simulació quàntica i la seva aplicació en l’estudi microscòpic de sistemes quàntics de moltes partícules. Va rebre la Distinció de la Generalitat de Catalunya per a la Promoció de la Recerca Universitària (2002),
Ramon Muñoz és professor titular en Física Teòrica de la UAB des del 2003. Va obtenir el seu PhD per la Universitat de Barcelona el 1991. Abans de la seva actual lloc, ha comptat amb beques Fleming i Marie Curie a la Universitat de Durham. El seu camp de recerca és la Física Teòrica, havent estat un dels impulsors de el grup d’Informació Quàntica de la UAB. El principal focus d’investigació és en aspectes d’inferència estadística quàntica, havent obtingut resultats molt rellevants en discriminació, estimació i metrologia quàntica i actualment estudia anàlisi seqüencial en processos quàntics. Va obtenir el tercer premi nacional de finalització d’estudis de Física (Espanya) i premi extraordinari de tesi (Universitat de Barcelona).