Detecció Quàntica
Sensors amb una precisió sense precedents per diagnòstics de salut.
Coordinador
John Calsamiglia
ProjectesDetecció QuànticaSensor quàntic RMN
Sensors atòmics per ressonància magnètica
Els magnetòmetres atòmics tenen una sensibilitat tan alta que els converteix en ferms candidats per a la detecció de ressonància magnètica nuclear (RMN). Els magnetòmetres superen els mètodes convencionals de mesura en camps magnètics molt febles, permetent la caracterització de materials en física, química, i en ciències mèdiques per obtenir imatges (IRM) anatòmiques i metabòliques. Això els posiciona com a eines per ser utilitzades en tecnologies emergents. Aquí, proposem desenvolupar magnetòmetres atòmics portàtils que permetin fer RMN en aplicacions reals .
Coordinador
John Calsamiglia és professor titular de la UAB des del 2010 i cap de la unitat de Física Teòrica de la UAB (IiFQ-UAB) des del 2015. Va obtenir el seu PhD al Hèlsinki Institute of Physics. Ha ocupat llocs de post doctorat al Harvard-Smithsonian CFA & UCONN, LMU München i a la Universitat d’Innsbruck, on va ser professor adjunt fins a 2005, quan va tornar a la UAB amb una beca Ramón i Cajal. Els seus interessos de recerca actuals es centren en la inferència estadística quàntica, l’anàlisi seqüencial quàntic i la no-classicalitat. És autor de 55 treballs, ha supervisat 4 tesis doctorals i ha participat en nombrosos projectes d’investigació finançats per agències nacionals i europees.
Morgan Mitchell és professor ICREA i cap del grup de Òptica Quàntica Atòmica a l’ICFO des del 2004. Va obtenir el seu PhD a la Universitat de Califòrnia a Berkeley el 1999. Ha treballat com post doctorat al Laboratoire Kastler Brossel (1999-2000) i a la Universitat de Toronto (2002-2004) i entre aquests períodes va ensenyar durant dos anys en Reed College. La seva recerca es centra en el treball amb àtoms neutres individuals com sistemes quàntics individuals, condensats de espinor Bose-Einstein i vapors atòmics d’alta densitat com a sensors extrems, i ha inventat diverses fonts de llum entrellaçada i comprimida ressonant d’àtoms. Va ser guardonat amb una ERC Starting Grant el 2011, una ERC Proof-of-Concept Grant el 2016, i ha estat reconegut amb el premi Vanguardia de la Ciència el 2012.
Participants
Michael Tayler és becari post doctoral de La Caixa “Junior Leader” al grup d’Òptica Quàntica Atòmica a l’ICFO. Va obtenir el seu PhD a la Universitat de Southampton el 2012. Després, va fer estades post doctorals a la Universitat de Radboud Nijmegen, al departament de física de la UC Berkeley (2014-2016, beca post doctoral Marie Curie) i el departament d’Enginyeria Química de la Universitat de Cambridge (2016-2018). El seu camp de recerca és la física dels sistemes magnètics atòmics i nuclears i la seva aplicació en el desenvolupament de noves tècniques de mesura. La seva recerca es centra en espectroscòpia de RMN d’alta resolució detectada òpticament en camps magnètics baixos mitjançant magnetòmetres atòmics, magnetòmetres òptic-atòmics ultra-compactes,
Teodor Parella és responsable de la Unitat de Ressonància Magnètica Nuclear (SeRMN) de la UAB des del 2008 (entre 1993 i 2008 va ser director tècnic). Va obtenir el seu PhD. a la Universitat Autònoma de Barcelona el 1993. Ha participat activament en la instal·lació, implementació i desenvolupament de tots els equips existents a la SeRMN-UAB durant els últims 30 anys, que inclouen RMN multidimensional d’alta resolució en condicions de solució, RMN d’estat sòlid, ressonància magnètica (MRI) i tècniques d’ hiperpolarització que utilitzen polarització nuclear dinàmica de dissolució. La seva recerca se centra en el desenvolupament de la teoria i aplicacions pràctiques de la RMN en diferents camps de la ciència, principalment en enfocaments relacionats amb la química.