Detecció Quàntica
Sensors amb una precisió sense precedents per diagnòstics de salut.
Coordinador
John Calsamiglia
ProjectesDetecció QuànticaEstimation Q Sensing
Processos d’estimació per a aplicacions de detecció quàntica en continu
Els avenços en la tecnologia de sensors per detectar i quantificar senyals amb major precisió han conduït sovint a nous descobriments sobre la natura. La feina dels últims 10 anys ens han permès incrementar la sensibilitat i reduir les fonts de soroll a nivells tan profunds, que actualment es pot detectar el soroll originat per les fluctuacions quàntiques. En aquest projecte es combinen mètodes teòrics i experimentals per desenvolupar nous sensors i modalitats de detecció que operin en aquest límit quàntic. En particular s’utilitzaran dos tipus de sensors atòmics: vapors calents per magnetometria i detecció de rotació, i àtoms ultra-freds per a mesures de temps, metrologia de freqüència i rellotges àtomics. El projecte està centrat en desenvolupar sensors atòmics que operin en modalitat de detecció en temps en continu.
Coordinador
John Calsamiglia és professor titular de la UAB des del 2010 i cap de la unitat de Física Teòrica de la UAB (IiFQ-UAB) des del 2015. Va obtenir el seu PhD al Hèlsinki Institute of Physics. Ha ocupat llocs de post doctorat al Harvard-Smithsonian CFA & UCONN, LMU München i a la Universitat d’Innsbruck, on va ser professor adjunt fins a 2005, quan va tornar a la UAB amb una beca Ramón i Cajal. Els seus interessos de recerca actuals es centren en la inferència estadística quàntica, l’anàlisi seqüencial quàntic i la no-classicalitat. És autor de 55 treballs, ha supervisat 4 tesis doctorals i ha participat en nombrosos projectes d’investigació finançats per agències nacionals i europees.
Participants
Morgan Mitchell és professor ICREA i cap del grup de Òptica Quàntica Atòmica a l’ICFO des del 2004. Va obtenir el seu PhD a la Universitat de Califòrnia a Berkeley el 1999. Ha treballat com post doctorat al Laboratoire Kastler Brossel (1999-2000) i a la Universitat de Toronto (2002-2004) i entre aquests períodes va ensenyar durant dos anys en Reed College. La seva recerca es centra en el treball amb àtoms neutres individuals com sistemes quàntics individuals, condensats de espinor Bose-Einstein i vapors atòmics d’alta densitat com a sensors extrems, i ha inventat diverses fonts de llum entrellaçada i comprimida ressonant d’àtoms. Va ser guardonat amb una ERC Starting Grant el 2011, una ERC Proof-of-Concept Grant el 2016, i ha estat reconegut amb el premi Vanguardia de la Ciència el 2012.
Gianvito Lucivero és investigador postdoctoral a ICFO, en el grup d’Òptica Quàntica Atòmica, des del 2019. Va obtenir el seu PhD a l’ICFO el 2016 i posteriorment ha fet una estada de post doctorat fins 2019 a la Universitat de Princeton. La seva recerca es centra en Metrologia i Detecció Quàntica, Magnetometria Òptica, Espectroscòpia de Soroll de Spin, Òptica Quàntica i Física Atòmica, Molecular i Òptica.
Andreas Winter és professor ICREA i forma part del grup de Informació Quàntica a la Universitat Autònoma de Barcelona des del 2012. Va obtenir el seu PhD a la Universitat Bielefeld el 1999. El 2001 es va unir a el grup d’Informació Quàntica a Bristol com post doctorat, al 2003 es va convertir en professor de Matemàtica Aplicada i al 2006 professor de Física de la Informació. La seva investigació és sobre informació quàntica, especialment la teoria quàntica de Shannon, l’objectiu és incorporar idees teòriques de la informació en la física. També investiga la interacció entre la informació clàssica i quàntica, així com en additivitat i no additivitat de capacitats de canals quàntics, compressió de dades quàntics i comunicació quàntica d’error zero.