Computació Quàntica

Software i Hardware per a facilitar l'accés a l'usuari al processament de dades al núvol.

Coordinador

Artur García

Creació de xips de fins a 25 cúbits que permetin executar operacions variacionals i de annealing desenvolupades per part de l’equip de software que ja no siguin executables en cap ordinador convencional, i fins i tot rivalitzin amb el superordinador Mare Nostrum 4.

Coordinador

BSC

Artur Garcia-Saez

Artur Garcia-Saez és investigador en el grup de recerca CASE – Quantic de l’BSC. Va obtenir el seu Ph.D. a l’ICFO treballant en correlacions clàssiques i quàntiques. Amb posterioritat, ha investigat a la Universitat de Barcelona i al Yang Institute of Theoretical Physics. La seva recerca es centra en algorismes quàntics i Machine Learning.

Participants

UB

Jose Ignacio Latorre

José Ignacio Latorre és catedràtic de física teòrica a la Universitat de Barcelona, ​​a més de Long Term Visiting Professor al Center for Quantum Technologies de Singapur i director gerent de Centre de Ciències de Benasque Pedro Pascual. Va obtenir el seu PhD a la Universitat de Barcelona i després va estudiar un postdoctorat al MIT a USA i, posteriorment, a l’Institut Niels Bohr de Copenhaguen. Ha investigat en diverses àrees de partícules elementals, en aplicacions d’intel·ligència artificial i en la teoria de la informació quàntica. Actualment lidera el grup Quantic per construir un ordinador quàntic al Barcelona Supercomputing Center.

ICN2

Sergio Valenzuela

Sergio Valenzuela és professor ICREA i cap del grup de Física i Enginyeria de Dispositius nanoelectrònics de l’ICN2 des del 2008. Va obtenir el seu PhD a la Universitat de Buenos Aires el 2001 i després va treballar com a investigador a la Universitat de Harvard i al MIT. La seva recerca es centra en les propietats úniques dels materials amb dimensions a escala nanomètrica, motivats tant pel seu interès científic intrínsec com pel seu potencial per a aplicacions electròniques avançades. El seu treball abasta l’espintrònica, la computació quàntica amb circuits superconductors i els sistemes nanoelectromecánicos (NEMS). Juntament amb els seus col·laboradors, ha estat pioner en l’ús de dispositius no locals per estudiar l’efecte Hall de gir de les termopiles per aïllar l’arrossegament Magnon en materials ferromagnètics i implementar nous mètodes de control i espectroscòpia de cúbit. Va ser guardonat amb el premi Giambiagi 2001 i el premi IUPAP Young Scientist in Magnetism 2009 per les seves contribucions a el camp de l’espintrònica, així com amb una ERC Starting Grant el 2012.