Comunicació Quàntica
Dispositius compatibles amb les infraestructures existents per a una societat digital segura i un futur internet quàntic.
Coordinador
Prof. Dr. Hugues de Riedmatten
ProjectesComunicació QuànticaMemòria
Entrellaçament entre llum i matèria a llarga distancia
L’entrellaçament remot entre un fotó individual i una memòria quàntica és un recurs crucial per implementar enllaços de repetidors quàntics. La realització d’un enllaç de repetidor quàntic pràctic a grans distàncies requereix que el fotó s’enviï lluny de la memòria, mentre es manté intacte el seu entrellaçament.
Coordinador
Hugues de Riedmatten és professor ICREA i cap del grup de Fotònica Quàntica a l’ICFO des del 2010. Va obtenir el seu PhD a la Universitat de Ginebra el 2003, on va treballar com a científic principal fins 2010 després d’un post doctorat de dos anys a l’Institut de Tecnologia de Califòrnia. La seva recerca es centra en la ciència de la informació quàntica experimental i l’òptica quàntica. El seu grup està desenvolupant tecnologies quàntiques per implementar xarxes quàntiques i repetidors quàntics per a la comunicació quàntica de llarga distància, incloses les memòries quàntiques per llum, fonts de llum quàntica i conversió de freqüència quàntica (www.qpsa.icfo.es). La seva investigació va ser guardonada amb el Premi Ciutat de Barcelona en ciències i tecnologia experimentals en 2017, una Beca d’Inici de l’European Research Council i una beca d’investigació de la Fundació Moore.
Participants
Miquel Tarzan és Investigador Sènior en i2Cat des 2012. Graduat en Física (2006) i Màster en Enginyeria Electrònica (2008) per la Universitat de Barcelona, on es va unir fins a 2011 com a investigador en el Departament d’Electrònica, treballant a l’àrea de computació inspirada en la biologia, en el marc de el projecte FP7 Neurochem. El 2012 es va incorporar a la Fundació i2CAT, treballant en noves arquitectures de xarxa i protocols de transport, contribuint a la seva estandardització en l’Organització Internacional de Normalització (ISO), dins dels projectes FP7 IRATI, FP7 Pristine i H2020 ARCFIRE. La seva investigació actual se centra en Intel·ligència Artificial, Xarxes Quàntiques i Criptografia Quàntica.
Xavier Jordan forma part de l’Oficina de Gestió de la Innovació en i2Cat des 2019. Enginyer de Telecomunicacions (1997) i Màster en Fotònica (2019) per la UPC, compta amb més de 11 anys d’experiència en el negoci de les telecomunicacions, en aspectes tècnics i de gestió, i més de 6 anys treballant en una empresa industrial en direcció d’empreses i direcció comercial.