Comunicació Quàntica

Dispositius compatibles amb les infraestructures existents per a una societat digital segura i un futur quàntic d’internet.

Coordinador

Prof. Dr. Hugues de Riedmatten

ProjectesComunicació QuànticaDCC-VC

Distribució de Clau Quàntica amb Variable Contínua (DCC-VC)

Dirigirem els esforços del projecte per desenvolupar un prototip DCC-VC de baix cost, compacte, i d’alta velocitat, que operi a distàncies de fins a 50 km. Aquest enllaç es farà servir per a estudiar i explorar alguns problemes oberts dels protocols de DCC-VC, principalment relacionats amb atacs de canal lateral. Posteriorment, s’implementarà DCC-VC independentment del dispositiu de mesura (IDM) utilitzat, augmentat així la seguretat del sistema prèviament desenvolupat. Finalment, es durà a terme la primera demostració del DCC-VC-IDM sobre el terreny, aplanant el camí cap a una xarxa segura de DCC-VC i a el desplegament d’aquesta tecnologia a gran escala.

Coordinador

ICFO

Prof. Dr. Hugues de Riedmatten

Hugues de Riedmatten és professor ICREA de l’ICFO (Barcelona). Va obtenir el seu doctorat (Ph.D.) a l’any 2003 per part de la Universitat de Ginebra, Suïssa. Després d’un postdoctorat de dos anys a l’Institut de Tecnologia de Califòrnia (CALTECH), va tornar a Ginebra per treballar com a científic sènior fins a 2010. Des de leavers, es va incorporar a l’ICFO i ara és líder del grup de recerca de Fotònica Quàntica. Ha publicat més de 80 articles en revistes científiques i ha donat més de 60 xerrades en conferències internacionals. La seva recerca se centra en la ciència de la informació quàntica experimental i l’òptica quàntica. El seu grup està desenvolupant tecnologies quàntiques per implementar xarxes quàntiques i repetidors quàntics per a la comunicació quàntica de llarga distància, incloses les memòries quàntiques per a la llum, les fonts quàntiques de llum i la conversió de freqüència quàntica (més informació: www.qpsa.icfo. és). La seva recerca va rebre el Premi de la Ciutat de Barcelona en ciències i tecnologies experimentals a l’any 2017, una Starting Grant de el Consell Europeu de Recerca (ERC) i una beca d’investigació de la Fundació Moore.

Participants

ICFO

Valerio Pruneri

Valerio Pruneri és coordinador de el projecte CiViQ, professor ICREA, Chair de Corning Inc. i líder del grup de Optoelectrònica a l’ICFO.

Ha treballat a la indústria, Avanex Corporation, anteriorment coneguda com Corning OTI i Pirelli Optical Technologies. Té més de 50 famílies de patents concedides o pendents, 100 xerrades convidades en els principals congressos internacionals en el camp de la fotònica, materials òptics, superfícies multifuncionals i tecnologies quàntiques, un índex h de 58 (Google Scholar).

La seva recerca a l’ICFO ha contribuït fins ara a tres spin-offs (www.quside.com, www.sixsenso.com i www.luxquanta.com) i nombroses col·laboracions industrials amb corporacions. Pel seu esforç d’investigació i transferència de tecnologia, va rebre el premi Philip Morris, la beca d’investigació Pirelli, el premi IBM Faculty Award, el premi Paul Ehrenfest a el millor article, el premi Duran Farell i la càtedra Corning Inc.

ICFO

Antonio Acín

Antonio Acín és professor ICREA i cap del grup de Teoria de la Informació Quàntica a l’ICFO des del 2008. Va obtenir el seu PhD a la Universitat de Barcelona el 2001, després va realitzar dos anys de post doctorat a la Universitat de Ginebra, i al 2003 es va incorporar a l’ICFO. La seva recerca es centra principalment en nous protocols d’informació quàntica, amb èmfasi en aplicacions criptogràfiques i en mètodes per caracteritzar les correlacions quàntiques. El Dr. Acín ha estat guardonat amb quatre beques de l’European Research Council: Starting (2008-13), Proof of Concept (2012-13), Consolidator (2014-19) i Advanced (2020-24) i ocupa la Càtedra AXA a Quantum Information Science.

ICFO

Sebastian Etcheverry

Sebastián Etcheverry és investigador postdoctoral en el grup de Optoelectrònica a l’ICFO des del 2017. Va obtenir el seu PhD. al Royal Institute of Technology (KTH) el 2017. Ha treballat en distribució de claus quàntiques d’alta dimensió, proves experimentals de quàntica per context i tomografia d’estats quàntics. A més, durant el seu doctorat, va desenvolupar tecnologies de fibra òptica per a aplicacions de modulació electroòptica i ciències de la vida. La seva investigació actual es centra en el desenvolupament d’un sistema de criptografia quàntica basat en variables contínues.

ICFO

Alvaro Cuevas

Álvaro Cuevas és investigador postdoctoral en el grup de Optoelectrònica a l’ICFO des 2018. Va obtenir el seu PhD a la Universitat Sapienza el 2017, on va ser investigador post doctoral fins a la seva incorporació a l’ICFO. La seva experiència abasta des fotònica massiva i integrada per a la simulació de passejos quàntics i sistemes quàntics oberts, fins a la interacció llum-matèria per polaritónica i mecànica quàntica fonamental. Ha desenvolupat tècniques de caracterització per a canals quàntics i protocols de recuperació de coherència, i també ha treballat amb xarxes de fibra òptica per a proves Bell. El seu treball es centra en el desenvolupament de tècniques de microscòpia òptica millorada quàntica i la generació quàntica de nombres aleatoris i modulació de llum en materials sofisticats.