Comunicació Quàntica

Dispositius compatibles amb les infraestructures existents per a una societat digital segura i un futur internet quàntic.

Coordinador

Prof. Dr. Hugues de Riedmatten

ProjectesComunicació QuànticaMemòria

Entrellaçament entre llum i matèria a llarga distancia

L’entrellaçament remot entre un fotó individual i una memòria quàntica és un recurs crucial per implementar enllaços de repetidors quàntics. La realització d’un enllaç de repetidor quàntic pràctic a grans distàncies requereix que el fotó s’enviï lluny de la memòria, mentre es manté intacte el seu entrellaçament.

Coordinador

ICFO

Prof. Dr. Hugues de Riedmatten

Hugues de Riedmatten és professor ICREA i cap del grup de Fotònica Quàntica a l’ICFO des del 2010. Va obtenir el seu PhD a la Universitat de Ginebra el 2003, on va treballar com a científic principal fins 2010 després d’un post doctorat de dos anys a l’Institut de Tecnologia de Califòrnia. La seva recerca es centra en la ciència de la informació quàntica experimental i l’òptica quàntica. El seu grup està desenvolupant tecnologies quàntiques per implementar xarxes quàntiques i repetidors quàntics per a la comunicació quàntica de llarga distància, incloses les memòries quàntiques per llum, fonts de llum quàntica i conversió de freqüència quàntica (www.qpsa.icfo.es). La seva investigació va ser guardonada amb el Premi Ciutat de Barcelona en ciències i tecnologia experimentals en 2017, una Beca d’Inici de l’European Research Council i una beca d’investigació de la Fundació Moore.

Participants

i2CAT

Miquel Tarzan

Miquel Tarzan és Investigador Sènior en i2Cat des 2012. Graduat en Física (2006) i Màster en Enginyeria Electrònica (2008) per la Universitat de Barcelona, ​​on es va unir fins a 2011 com a investigador en el Departament d’Electrònica, treballant a l’àrea de computació inspirada en la biologia, en el marc de el projecte FP7 Neurochem. El 2012 es va incorporar a la Fundació i2CAT, treballant en noves arquitectures de xarxa i protocols de transport, contribuint a la seva estandardització en l’Organització Internacional de Normalització (ISO), dins dels projectes FP7 IRATI, FP7 Pristine i H2020 ARCFIRE. La seva investigació actual se centra en Intel·ligència Artificial, Xarxes Quàntiques i Criptografia Quàntica.

i2CAT

Xavier Jordán Parra

Xavier Jordan forma part de l’Oficina de Gestió de la Innovació en i2Cat des 2019. Enginyer de Telecomunicacions (1997) i Màster en Fotònica (2019) per la UPC, compta amb més de 11 anys d’experiència en el negoci de les telecomunicacions, en aspectes tècnics i de gestió, i més de 6 anys treballant en una empresa industrial en direcció d’empreses i direcció comercial.